In het grafelijk stadje Oud Rekem wordt het stadsbeeld beheerst door het waterkasteel Aspremont-Lynden en de voormalige parochiekerk die tot 1956 functie was. Deze barokke kerk werd volledig gerenoveerd en is nu een concertruimte, een kijkkerk en een tentoonstellingsruimte. (open van ma. t/m vrij van 13.00 u tot 17.00 u)

Maar ook tal van historisch waardevolle gebouwen zijn je aandacht meer dan waard. Via de Ucoverpoort met het 'Posthuis' kom je aan 'de Oude God'. Vroeger had Rekem vijf inkompoorten. Dit is de enig die is overgebleven en dateert uit 1630. Naast de Ucoverpoort vind je het authentieke cafeetje "In de Oude God". Zeker en vast de moeite waard!

Ook het hoekhuis iets verderop loont de moeite. Het was een oude stadsboerderij. Vlakbij wacht je een authentieke apotheek uit de vorige eeuw. Deze museumapotheek gevestigd in "De Roomse Keizer" is wellicht de mooiste van België. Deze apotheek onderscheidt zich van alle andere omdat het een privéapotheek van de dokter was. Het gebouw herbergt tevens een kruidenwinkel waar je wordt geholpen door een gediplomeerde herborist.

De oude Linden brengen je naar de Groenplaats, waar vroeger markt werd gehouden. Het perron straalt er de grafelijke macht uit. Het plein is omgeven door tal van oude gebouwen. Met wat fantasie herken je er nog het drossaardhuis, de pastorie, een brouwerij en een nonnenklooster.

Ook de aanpalende straten leveren fraaie gevels op. Oud-Rekem biedt niet alleen architectonisch interessante curiosa, je kunt er ook heerlijk genieten bij een drankje en of een hapje. Restaurant "De Oud God", "Het Poortgebouw" en "Onder de Linden" serveren zowel vanaf een kleine kaart als à la carte. Ook in het "Posthuis" kan je terecht voor een frisse pint. Oud-Rekem staat bekend voor haar culinaire specialiteiten, zoals het gebak de Misérable. Vraag er eens na! 

Voor een efficiënte verkenning van alle bezienswaardigheden van Oud-Rekem maak je best gebruik van de brochure "Wandelroute Oud-Rekem van 2,5 km". Deze interessante gids voert je langs het Minderbroederklooster, de Paterskerk, de voormalige distillerie Senden, de watermolen, de fraaie Ucoverpoort met bijhorende drossaardwoning, het Oude God-pleintje, het vroegere gerechtshof, tal van mooie privé-woningen en natuurlijk het kasteel.  Deze stadwandeling vertrekt op de Groenplaats. Je volgt gewoon de inox-spijkers die in de stoepen en de wegranden zijn aangebracht.

Op de gevels van de voornaamste bezienswaardigheden, tref je een glazen bordje aan met een korte omschrijving.  Een brochure kan je bekomen via de V.V.V.-balie of via de balie van de Museumkerk (open van ma t/m vrij van 13.00 uur tot 17.00 uur).

Groepsbezoeken Oud Rekem o.l.v. van een deskundige gids kan je afspreken via het telefoonnummer 089/71 86 21 of 089/71 33 49. Op naar het "Mooiste Dorp van Vlaanderen".